interim communicatieprofessional of freelancer
Nieuws
3 minuten leestijd

Wat is interimmen en hoe werkt het?

“Scrollend door de website van USG MarCom viel mijn oog meteen op de diversiteit aan opdrachten met maatschappelijke relevantie, iets waar ik naar op zoek was”, zegt Charlotte van de Wijngaert wanneer zij haar ervaring met USG MarCom deelt. Een baan als interim MarCom adviseur biedt zekerheid, een snelle ontwikkeling en de mogelijkheid een steentje bij te dragen aan de maatschappelijke vraagstukken van de huidige maatschappij. Maar hoe werkt een baan als interimmer dan precies?

Interimmen betekent dat je tijdelijk een functie invult. Organisaties huren extra personeel in om te helpen wanneer dat nodig is. Bedrijven in alle sectoren doen dit. Soms gaat het om een afgebakend project, een andere keer vervang je een medewerker die langdurig ziek is. Als interimmer werk je op opdrachtbasis voor verschillende organisaties. Zo werk je bijvoorbeeld eerst zes maanden voor een ministerie en vervolgens negen maanden voor een ziekenhuis of een hogeschool.

Dus het is freelancen?

Nee, dat is niet precies hetzelfde. Organisaties huren zowel freelancers als interimmers in. Als freelancer ben jij je eigen baas en ben je dus zelf verantwoordelijk voor netwerken, het binnenhalen van opdrachten en administratieve taken. Vaak ben je in het bezit van een bepaalde expertise en huren bedrijven je om die reden in. Als interimmer werk je voor een detacheringsbureau (bijvoorbeeld USG MarCom) en ben je in vaste dienst van dat bedrijf. Het detacheringsbureau – in dit geval USG MarCom – heeft het netwerk en zoekt passende opdrachten voor jou. Daarnaast krijg jij altijd doorbetaald, ook tussen opdrachten in. Eigenlijk is interimmen hetzelfde als freelancen, maar met de zekerheid van een vaste baan.

Welke voordelen heeft interimmen? 

Als adviseur in (loon)dienst bij USG MarCom werk je op uitdagende opdrachten bij verschillende organisaties. Het biedt niet alleen zekerheid en een snelle ontwikkeling, maar stelt je ook in staat om bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken. Roy Ketelaar benadrukt de voordelen en zegt, "het afwisselende werk geeft mij de mogelijkheid om snel veel ervaring op te doen in diverse sectoren en te ontdekken wat ik écht leuk vind. Daarnaast biedt USG MarCom mij de zekerheid van een vast inkomen." De duur en aard van de opdrachten kunnen sterk van elkaar verschillen, waardoor jij in een korte periode meerdere functies en organisaties leert kennen. Je komt op plekken waar je zelf nooit aan had gedacht en neemt een kijkje in verschillende keukens, wat zorgt voor een hele steile leercurve. USG MarCom ondersteunt jou bij het vinden van een opdracht die bij jou past en kijkt daarbij altijd naar jouw ervaringen en de wensen van de opdrachtgever.

→ Benieuwd naar het hele verhaal van Charlotte en Roy? Lees dan ook: Hoe is het leven als interimmer?

Zijn de opdrachten als interimmer divers?

USG MarCom heeft een breed scala aan klanten in zowel de non-profit als de profit sector, met de Rijksoverheid als één van de grootste opdrachtgevers. Verder kun je verwachten opdrachten te vervullen binnen de bouw, zorg, woningbouw, energiesector en het onderwijs. De accountmanagers en consultants van USG MarCom focussen zich op opdrachten die binnen komen en koppelen die aan de juiste professional. Gemiddeld duurt een opdracht een half jaar, maar regelmatig krijg je de mogelijkheid tot een verlenging.

Bij het vinden van de juiste opdracht wordt er altijd rekening gehouden met jouw reisafstand. Daarnaast kun je flexibel werken op de locatie van de opdrachtgever of gezellig op één van de kantoren van USG MarCom in Utrecht, Amsterdam, Den Haag of Almere. Sommige opdrachtgevers vinden het prima als je vanuit huis werkt, anderen vinden het belangrijk dat je op kantoor aanwezig bent. Dit wordt altijd afgestemd met jou en de opdrachtgever.

Wat ga ik zitten doen als ik even geen opdracht heb?

Geen zorgen, USG MarCom zorgt ervoor dat je niet stil hoeft te zitten. Er zijn talloze mogelijkheden om actief bezig te blijven binnen je vakgebied. Je kunt deelnemen aan boeiende interne projecten en je aansluiten bij een van de expertiseteams. Samen met je team focus je op het schrijven van artikelen over uiteenlopende thema's zoals verandercommunicatie, storytelling, interne communicatie of marketing. Charlotte benadrukt de meerwaarde hiervan, "erg interessant en leerzaam, maar ook vanuit sociaal oogpunt een toegevoegde waarde aangezien het je de kans geeft om collega’s binnen USG MarCom te spreken met diverse expertises en ervaringen." Het is een kans om je horizon te verbreden en te profiteren van de kennis en ervaring van je collega's.

→ Lees ook: Als interim USG MarCom communicatieadviseur doen waar je gelukkig van wordt!

Community van vakgenoten

USG MarCom is niet zomaar een werkgever; het is een community van vakgenoten. Van junioren tot senioren, er zijn altijd collega's om mee te sparren, vragen aan te stellen of gewoon een gezellig praatje mee te maken. Je wordt omringd door professionals die jouw ontwikkeling belangrijk vinden en die je de mogelijkheid bieden om diverse trainingen en opleidingen te volgen. Roy Ketelaar deelt zijn ervaring en zegt, “Na het warme welkom van de onboarding voel je je gelijk écht verbonden met USG MarCom. De USG MarCom familie staat altijd voor elkaar klaar en is bereid mee te denken, ook wanneer je op opdracht zit.”

Kortom, werken als interimmer bij USG MarCom biedt niet alleen de zekerheid van een vast inkomen, maar ook de kans om in korte tijd verschillende organisaties te ontdekken. Laat je omringen door MarCom professionals en ontdek waar jouw communicatiehart ligt. Geef je carrière een boost met dit avontuurlijke 'legale' jobhoppen.

Wil jij erachter komen of interimmen bij jou past? Meld je direct aan voor een gesprek met een van onze recruiters!

Deel dit artikel