Content en storytelling voor complexe informatie: 3 tips | USG MarCom
Storytelling & Content
2 minuten leestijd

Content en storytelling voor complexe informatie: 3 tips

Als marketing- en communicatieprofessional sta je regelmatig voor de uitdaging om complexe informatie toegankelijk en begrijpelijk te maken. Dit kan gaan over technische producten, wetenschappelijke inzichten, beleidsvraagstukken of ingewikkelde data. Hoe zorg je ervoor dat je boodschap niet alleen begrepen, maar ook onthouden wordt? Hier komt storytelling om de hoek kijken.

Storytelling kan, wanneer het goed wordt ingezet, complexe onderwerpen vertalen naar boeiende verhalen die de aandacht van je doelgroep vasthouden. Maar wat houdt storytelling voor complexe content precies in, en hoe kun je ermee aan de slag? 

Wat is storytelling voor complexe informatie? 

Storytelling draait om het vertellen van verhalen die een boodschap overbrengen, maar bij complexe informatie gaat het om meer dan alleen vermaak. Je gebruikt een verhaalstructuur om ingewikkelde ideeën of data begrijpelijk en interessant te maken. Denk aan het vertalen van abstracte concepten naar herkenbare menselijke ervaringen of het combineren van cijfers met anekdotes om een gevoel van relevantie en urgentie op te roepen. 

Onze hersenen zijn van nature getraind om verbanden te leggen, emoties te voelen en personages te volgen. Door storytelling toe te passen, help je de lezer niet alleen de informatie te begrijpen, maar ook om deze te verwerken en langer vast te houden. 

3 Tips om te starten met storytelling voor complexe informatie 

Wil je storytelling gaan inzetten voor complexe content, maar weet je niet waar te beginnen? Hier zijn drie praktische tips: 

1. Breng je publiek in kaart 

Voordat je begint met storytelling, moet je weten wie je doelgroep is en wat hen drijft. Wat weten ze al over het onderwerp? Waar lopen ze tegenaan? Door inzicht te krijgen in hun kennis en behoeften, kun je een verhaal opbouwen dat niet te simpel of te complex is, maar precies aansluit bij hen. Maak persona's om je doelgroep concreet te maken en stem je verhaal daarop af. 

2. Kies een held  

Elk goed verhaal heeft een held, en dat geldt ook voor verhalen over complexe onderwerpen. Dit kan een persoon zijn die met de gevolgen van een bepaald probleem te maken heeft, of een klant die baat heeft bij een oplossing. Je held hoeft niet altijd letterlijk een persoon te zijn; ook een product, idee of project kan de ‘held’ van je verhaal zijn. Het belangrijkste is dat er een herkenbare rode draad ontstaat waarmee je publiek zich kan identificeren. 

3. Gebruik data als verhaalverteller 

Data kan droog of ingewikkeld lijken, maar het biedt ook krachtige mogelijkheden voor storytelling. Cijfers en statistieken krijgen pas betekenis als je ze in een context plaatst. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen dat een product 30% efficiënter is dan de concurrent, vertel je een verhaal over een gebruiker die dankzij deze efficiëntie tijd bespaart om andere belangrijke taken op te pakken. Gebruik visualisaties zoals grafieken of infographics om je data te ondersteunen en visueel te versterken. 

Ga jij aan de slag met storytelling voor jouw complexe informatie? 

Door verhalen te gebruiken, kun je abstracte ideeën concreet maken. Zorg dat je doelgroep centraal staat, kies een herkenbare held en gebruik data om je verhaal te ondersteunen. Met deze aanpak kun je complexe boodschappen toegankelijker maken en je publiek beter betrekken. 

Wij bij USG MarCom vinden het belangrijk om ontwikkelingen bij te houden en kennis met elkaar te delen. Wil jij ook aan de slag als MarCom adviseur? Sluit je aan bij USG MarCom en maak deel uit van een team gepassioneerde vakgenoten en ontdek wat bij jou past!  

Via USG MarCom is er altijd een marketing- en communicatieadviseur die jouw organisatie tijdelijk kan komen versterken. Bijvoorbeeld een flexibele, pragmatische interim professional die alles weet van storytelling.  

Neem gerust contact op met eén van onze recruiters of kijk op de website voor meer info.  

Deel dit artikel