Marketing en communicatieprofessional bruin haar op kantoor
Storytelling & Content
2 minuten leestijd

De rol van data in storytelling: hoe gebruik je data voor een beter verhaal?

In het huidige digitale tijdperk, waar je als marketing- en communicatieprofessional steeds meer toegang hebt tot enorme hoeveelheden gegevens, verandert ook de manier waarop je verhalen verteld. Data is een krachtig hulpmiddel geworden om verhalen te ondersteunen en te versterken. Maar hoe gebruik je data effectief om een verhaal niet alleen informatief, maar ook boeiend en impactvol te maken?

Mensen onthouden verhalen vaak beter dan droge feiten of cijfers. Verhalen helpen om complexe informatie op een toegankelijke manier te presenteren en geven context aan de cijfers. 

Maar hoe zorg je ervoor dat de data die je gebruikt het verhaal versterkt, in plaats van het te verzwakken of te overweldigen? 

1. Data moet relevant zijn voor het verhaal 

Het kiezen van de juiste data is essentieel. Niet alle data is bruikbaar voor elk verhaal, en het risico van data dumpen – het overladen van je publiek met cijfers – is groot. Begin met de kern van je verhaal: wat probeer je over te brengen? Zodra je dat helder hebt, kun je de gegevens selecteren die dat verhaal ondersteunen.  

Bijvoorbeeld, als je een marketingcampagne wilt laten zien die klantbetrokkenheid verhoogt, gebruik dan cijfers die specifiek spreken over interactie, zoals click-through rates, conversies of klantloyaliteit. 

2. Maak data visueel en toegankelijk 

Onze hersenen verwerken visuele informatie sneller dan tekst, en dit geldt ook voor data. Daarom zijn datavisualisaties zoals grafieken, infographics en dashboards zulke krachtige hulpmiddelen in storytelling. Ze helpen de data te vertalen naar iets visueels en begrijpbaars.  

Houd echter wel in gedachten dat de visualisaties eenvoudig en relevant moeten blijven. Te veel complexe diagrammen kunnen net zo verwarrend zijn als een overvloed aan tekst. 

3. Vertaal data naar emoties 

Data heeft de neiging rationeel te zijn, terwijl verhalen vaak juist inspelen op emoties. De kunst is om de twee te combineren. Vertaal de data naar een menselijke ervaring. Stel, je vertelt een verhaal over de impact van een nieuwe dienst die je bedrijf heeft gelanceerd.  

Je kunt beginnen met data over het aantal gebruikers, maar ga dan verder: hoeveel tijd bespaart het hen? Hoeveel stress vermindert het? Koppel cijfers aan het echte leven van je klanten, en je verhaal wordt veel krachtiger. 

4. Gebruik data om een spanningsboog te creëren 

Een goed verhaal heeft een spanningsboog – een begin, midden en eind. Data kan hierbij helpen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het schetsen van het probleem of de uitdaging met behulp van cijfers (bijvoorbeeld "90% van onze klanten ervaarde dit probleem"). Vervolgens toon je de oplossing die je hebt geboden en gebruik je data om het succes te onderbouwen ("na onze oplossing daalde dat percentage naar 30%").  

Deze opbouw helpt om het verhaal levendig en boeiend te houden, met data die de lezer van begin tot eind meeneemt. 

5. Zorg voor authenticiteit 

In een tijdperk waarin nepnieuws en misleidende statistieken overal aanwezig zijn, is het essentieel dat de data die je gebruikt betrouwbaar en accuraat is. Je verhaal moet gebaseerd zijn op feiten die eenvoudig te verifiëren zijn. Gebruik bronnen die betrouwbaar zijn en wees transparant over waar de data vandaan komt.  

Dit helpt niet alleen om geloofwaardigheid op te bouwen, maar voorkomt ook dat je publiek afhaakt door een gebrek aan vertrouwen. 

6. Personaliseer je data 

Mensen zijn meer betrokken bij verhalen waarin ze zichzelf herkennen. Daarom is het een goed idee om data te personaliseren of segmenteren op basis van de doelgroep die je probeert te bereiken.  

Dit kan door gebruik te maken van persona’s of door data te presenteren die relevant is voor een specifieke demografische groep. Hierdoor voelt het verhaal relevanter en zal het meer resoneren bij je publiek. 

De synergie tussen data en storytelling 

Data en storytelling lijken op het eerste gezicht misschien twee tegenpolen, maar juist de combinatie van beiden creëert verhalen die zowel krachtig als overtuigend zijn. Data biedt de objectieve basis en storytelling brengt de emotie en context, waardoor je een diepere verbinding kunt maken met je publiek. Voor jou als marketing- en communicatieprofessional geeft dit enorme kansen om zowel geloofwaardigheid op te bouwen als mensen te inspireren. 

Wij bij USG MarCom vinden het belangrijk om ontwikkelingen bij te houden en kennis met elkaar te delen. Wil jij ook aan de slag als MarCom adviseur? Sluit je aan bij USG MarCom en maak deel uit van een team gepassioneerde vakgenoten en ontdek wat bij jou past!   

Via USG MarCom is er altijd een marketing- en communicatieadviseur die jouw organisatie tijdelijk kan komen versterken. Bijvoorbeeld een flexibele, pragmatische interim professional die alles weet van storytelling.   

Neem gerust contact op met eén van onze recruiters of kijk op de website voor meer info.   

Deel dit artikel