Maaike Goinga, communicatieadviseur USG MarCom
Nieuws
2 minuten leestijd

Stap voor stap naar succes – Interview met Maaike Goinga

Maaike Goinga werkt inmiddels drie maanden als communicatieprofessional bij USG MarCom. Vrijwel gelijk nadat ze werd aangenomen, kreeg ze een opdracht bij TNO in Delft. Daar houdt ze zich als projectmanager bezig met energietransitie. Hiervoor werkte ze in een hele andere wereld, namelijk die van het winnen van olie en gas.

Toen Maaike bij USG MarCom kwam werken, had ze een lange tijd voor hetzelfde bedrijf gewerkt. Het werken als interim-professional geeft haar de mogelijkheid om ervaring op te doen bij verschillende bedrijven en organisaties. “Het lijkt mij bijvoorbeeld leuk om in de toekomst ook bij een overheidsinstantie te werken, waar ik graag de menselijke maat en het stukje maatschappelijke betrokkenheid terugzie.” 

Maaike’s sprong naar USG MarCom

Zeker wanneer ze van collega’s van USG MarCom hoort over de verschillende soorten opdrachten die zij hebben, wordt ze erg nieuwsgierig om voor verschillende opdrachtgevers te werken. “Ik heb bijvoorbeeld nog nooit bij een overheidsorganisatie gewerkt, maar het bedrijfsleven lijkt mij ook nog steeds leuk.” 

Voordat Maaike bij USG MarCom begon, werkte ze als interne communicatieadviseur bij bouwbedrijf VolkerWessels Telecom. Ze werkte daar een jaar lang samen met een collega die vanuit USG MarCom was gedetacheerd. “Zij vroeg me op een gegeven moment of ik er weleens aan had gedacht om bij USG MarCom te gaan werken. En ja, dat had ik zeker, maar ik heb die stap nooit gezet. Via haar ben ik uiteindelijk in gesprek gegaan met USG MarCom. Ik heb dus toch de knoop doorgehakt en gekozen om die switch te maken.”

“Spannend om de switch te maken”

Maaike vond het spannend om de switch te maken, omdat het type samenwerkingen en het type opdrachten van USG afkomstig zijn. USG werkt samen met opdrachtgevers en zij zoeken voor Maaike de juiste match. “Ik zit dus niet helemaal aan mijn eigen stuur. Dit is allemaal nieuw voor mij. Maar ik vind nieuw op dit moment wel leuk.” 

Groeimogelijkheden ontdekken bij USG MarCom

Een andere reden voor Maaike om de switch te maken naar USG MarCom waren de ontwikkelingsmogelijkheden. “Er is bij USG MarCom genoeg mogelijkheid om te ontwikkelen en door te groeien. Zo zitten we allemaal in een expertiseteam en kunnen we regelmatig meedoen aan workshops en opleidingen. Het lijkt mij vooral interessant om een opleiding social media en contentplanning te volgen. Ik zou graag willen leren hoe je social media een integraal onderdeel van je contentplanning maakt.” 

Stap voor stap

Niet alleen tijdens haar loopbaan, maar ook tijdens haar pelgrimstocht van Lissabon naar Santiago de Compostela heeft Maaike veel geleerd over het communicatievak. Toen ze plotseling drie maanden vrij was besloot ze spontaan om de route te gaan lopen. “Ik kocht heel impulsief een nieuwe rugzak en een vliegticket, en ik ben gewoon gegaan. Deze reis heeft me enorm veel gebracht. Ik heb geleerd dat elke stap, hoe klein ook, een belangrijke rol speelt in het bereiken van succes. Deze metafoor gebruik ik ook in mijn eigen vakgebied:

“Als vorm en inhoud kloppen, maakt me dat blij. Net zoals wandelen dat doet. Iedere stapt telt en brengt me weer verder. Het is belangrijk om geen stappen over te slaan, want elke stap draagt bij aan het bereiken van je doelen.”

Streven naar een duurzamere wereld

Maaike past haar “stap voor stap” methode ook toe in haar functie bij TNO. En dat doet ze graag, want ze staat volledig achter TNO’s streven naar een duurzamere wereld. TNO helpt bedrijven in de overgang naar duurzame energie. Maaike vindt het heel fascinerend dat TNO zich hiermee bezighoudt. “We moeten namelijk zuinig zijn op de natuurlijke hulpbronnen van onze wereld. Ik streef ernaar om de aarde in goede staat door te geven aan de generaties na ons. Dat is iets waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht,” vertelt Maaike.

Een bijdrage leveren

Voorheen werkte ze in de wereld van olie en gas, en dat vond ze soms best ingewikkeld. “Eigenlijk zijn we dan de natuurlijke bronnen van de aarde aan het leegtrekken. Juist daarom ben ik nu blij dat ik voor TNO werk. Bij TNO kijken ze namelijk hoe dit op een andere, duurzamere manier kan. Ik vind het heel mooi dat ik daar een bijdrage aan kan leveren,” vertelt Maaike trots. 

We wensen Maaike veel succes op haar opdracht bij TNO en haar verdere carrière bij USG MarCom! 

Wil je meer weten over de inhoud van de MarCom-adviseur functie bij USG MarCom? Lees hier dan snel verder.

– Geschreven door Donya van Heezik

Deel dit artikel