Marketing & Online
2 minuten leestijd

Interim professional bij de gemeente Doetinchem: mooi begin van een loopbaan

Veel adviseurs van USG Marketing & Communications werken bij overheden. Zo ook bij de gemeente Doetinchem, één van de acht centrumgemeenten in de regio Achterhoek. Collega professional Eki Driessen is gedetacheerd bij deze gemeente en vertelt over haar werkzaamheden en professionele ontwikkeling binnen deze organisatie.

“Ik had eigenlijk geen idee wat ik wilde doen. Ik wilde graag verschillende dingen proberen en uitgedaagd worden,” begint Eki. “Eerst dacht ik niet dat een rol als interim adviseur iets voor mij was. Maar na een enthousiast gesprek met USG Marketing & Communications was ik ook enthousiast.” Ze heeft de stap gezet en dat bevalt haar goed.

Eki werkt nu als interim communicatiemedewerker bij de gemeente Doetinchem. Dit is haar eerste opdracht via USG en de weg ernaartoe verliep snel en voorspoedig. “Na een leuk gesprek met de opdrachtgever kreeg ik het goede nieuws dat ik mocht beginnen.”

Een kijkje in de keuken

Eki houdt zich als communicatiemedewerker bezig met de interne en externe communicatie van de organisatie. Ze ondersteunt haar team bij de actuele projecten binnen de gemeente zoals persvragen, kleine adviestrajecten, de social media en een campagne over ondermijning. Daarnaast hield zij zich vorige maand ook bezig met de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik had geen beeld van hoe dat eraan toeging. Ik heb zelf nog maar één keer gestemd voor de gemeenteraad. Het is heel leuk om dat van dichtbij te zien.

“De voorbereidingen begonnen vorig jaar al. Het was even zoeken waaraan we aandacht gingen besteden. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen, maar dat is voornamelijk aan de partijen zelf.” Toch wilde ze vanuit de communicatie een bijdrage aan de verkiezingen leveren. “We hebben onze communicatie gericht op jongeren die voor het eerst mochten stemmen, omdat zij zelf niet zo snel een politieke partij volgen of het moeilijk vinden zich daarin te verdiepen. We keken daarbij ook naar wijken waar de opkomst laag is.”

Op de avond van de verkiezingen is Eki met een collega naar het stadhuis gegaan om de uitslag te volgen. “Toen we daar zaten hebben we op de valreep besloten een live blog bij te houden. Ik heb snel een pagina op onze website aangemaakt om de uitslag live te kunnen delen.”

Vertrouwen in jezelf én in je netwerk

Eki wil ervaring opdoen als adviseur en ook graag creatief bezig zijn. Dat komt voor haar nu samen in het opstarten van een nieuw huisstijltraject. “Het is natuurlijk mijn eerste opdracht en ik ben pas net afgestudeerd. Meewerken aan zo’n hele strategie is daardoor best spannend! Maar het is vooral heel erg leuk dat je de tijd en ruimte voor zo’n mooi project krijgt. En ook het vertrouwen.” Eki kan altijd terugvallen op haar netwerk bij USG MarCom. “Ik heb al collega’s gesproken die er ervaring mee hebben; wat je zeker wel of niet moet doen. Dat leverde fijne reacties op en heel veel denkvoer.”

Aan Eki de taak om al die input te vertalen naar een krachtig voorstel wat langs alle lagen van de gemeente gaat; het MT, de Raad en het College. “Het is een kunst om het belang van de communicatie goed over te brengen aan mensen die zich daar niet dagelijks mee bezig houden. Je moet goed onderbouwen waarom je iets doet en mensen overtuigen van het belang ervan.”

Eki gaat deze uitdaging vol enthousiasme aan en waardeert de kans om een mooie bijdrage aan de organisatie te leveren waar de gemeente ook in de toekomst iets aan heeft. Inmiddels weet Eki dat haar opdracht wordt verlengd. “Iedereen is blij dat ik nog even blijf!” Een prachtig compliment natuurlijk. Eki kijkt ernaar uit om via deze en toekomstige opdrachten verder op ontdekkingstocht binnen het vakgebied te gaan en haar kennis en ervaring mee te nemen naar volgende uitdagingen. “Ik ben heel benieuwd hoe het mij als interim adviseur vergaat, maar ik heb er steeds meer vertrouwen in.” 

Deel dit artikel