MarCom adviseur Charlotte over haar opdracht bij VolkerRail
Omgevingscommunicatie & Participatie​
2 minuten leestijd

Een dag uit het leven van Charlotte: communicatieadviseur in de bouw

Veilig onderweg van A naar B - USG Professional Charlotte Christie werkt als Medior Communicatieadviseur bij VolkerRail. Al 25 jaar houdt het bedrijf zich bezig met het bouwen, onderhouden en vernieuwen van het spoornetwerk van Nederland. “Mijn takenpakket als interimmer bij VolkerRail is zeer uiteenlopend, geen dag is hetzelfde” vertelt Charlotte. “Als generalist voel ik mij hier dan ook als.. een trein op het spoor!”

Mobiliteit zit in haar DNA

Ruim anderhalf jaar zit Charlotte nu op deze opdracht. De bouwsector was haar niet vreemd toen zij bij VolkerRail startte: “In 2019 heb ik mijn studie International Communication Management aan de Haagse Hogeschool afgerond. Mijn afstudeeropdracht voerde ik uit bij BAM International. Kort na mijn afstuderen werd mij daar de functie van Corporate Communications Specialist aangeboden. Deze kans greep ik direct met beide handen aan.”

Na BAM was het tijd voor iets anders. Charlotte vertelt: “Bij BAM werkte ik regelmatig binnen (overzeese) projectgroepen, dat beviel. Ook had ik de wens mij verder te ontwikkelen/specialiseren binnen het communicatie vak, het liefst bij een non-profit organisatie of de overheid. USG MarCom kwam in september 2021 op mijn pad en voordat ik het wist, zat ik op opdracht”. Ze werd Omgevingsmanager bij Heijmans – een, jawel, bouwbedrijf. Charlotte lacht “Yep. Blijkbaar zit bouwen in mijn DNA!”

Omgevingscommunicatie en participatie

Voor haar opdracht bij Heijmans koestert Charlotte warme gevoelens. “Ik zat toen op twee projecten. Een in Twente, de ander in Rotterdam. De spanning in Rotterdam was hoog, want er moest een woontoren in Katendrecht worden opgeleverd. “De bewoners van Katendrecht hadden veel bouwprojecten om zich heen en zaten niet te wachten op dit volgende bouwproject”, vertelt Charlotte. “Er was veel onrust en weerstand onder bewoners. Door hen goed te informeren en te betrekken, creëer je begrip en een breed draagvlak. De truc is weerstand ombuigen naar een goed gesprek.” Charlotte vervolgt: “Ja, ik heb veel geleerd bij Heijmans. Als professional, maar zeker ook als mens.”  

“Luisteren, oprechte interesse, doen wat je belooft. Dat vind ik allemaal essentieel wanneer je met bewoners communiceert.”

Communicatieadviseur bij VolkerRail

Sinds januari 2022 is Charlotte nu interim communicatieadviseur bij VolkerRail. We kijken een dag mee op haar opdracht. Rond zeven uur ’s ochtends stapt ze in de auto richting het kantoor in Vianen. Daar begint ze de dag vaak met het doornemen van haar mailbox en het voorbereiden van de vergaderingen van die dag. Hoe zetten we VolkerRail nóg beter op de kaart? Met deze vraag houdt Charlotte zich dagelijks bezig.

Eerst staat er een communicatieoverleg met ProRail over de werkzaamheden in de Schipholtunnel op het programma. “Na het overleg met ProRail ging ik in met mijn collega zitten voor een strategieoverleg over de voortgang”, vertelt Charlotte. “Luisteren, oprechte interesse, doen wat je belooft. Dat vind ik allemaal essentieel wanneer je met bewoners communiceert.” 

Muziek

Na een wandeling en lekkere lunch in de bedrijfskantine staat er een overleg over de arbeidsmarkt op het programma. Samen met de collega’s van recruitment rolt Charlotte een communicatieplan uit voor de arbeidsmarktcommunicatie van VolkerRail. Na het beantwoorden van de laatste mails stapt ze tevreden in de auto terug naar huis. De muziek staat lekker hard. Want al zingend bereidt Charlotte voor op de repetitie van woensdag. Charlotte zingt in de zanggroep Blueprint en heeft in juni meegedaan aan het nieuwe tv-programma Zing! Op NPO1. 

Fijne samenwerking

Tot nu toe zijn zowel VolkerRail als Charlotte tevreden over de samenwerking. Kim van der Sluis, corporate recruiter bij VolkerRail, vertelt: “Charlotte is strategisch sterk en weet met haar kritische blik mensen tot nieuwe inzichten te brengen. Ze is betrokken 

Join USG MarCom

Wil je net als Charlotte ook aan de slag als interim communicatieadviseur bij toonaangevende opdrachtgevers met een maatschappelijk karakter? Sluit je aan bij USG MarCom en maak deel uit van een team gepassioneerde vakgenoten en ontdek wat bij jou past! Neem gerust contact op met een van onze recruiters of kijk op de website voor meer info.

Deel dit artikel