Culturen in Contact: "We houden allemaal van pindakaas!"
Onze professionals gingen erop uit om nieuwkomers in Nederland meer over onze cultuur en taal te leren. In samenwerking met Stichting NL Cares mochten wij afreizen naar het mooie Den Haag voor een gezellige en leerzame taalles. Bij USG MarCom gaat het namelijk niet alleen om marcom-kennis, maar ook om het creëren van positieve impact.
Janina van der Zande, communicatieadviseur bij USG MarCom, vertelt meer over deze middag:
“Op woensdagmiddag 26 februari mochten we met collega’s van USG MarCom en USG HR in gesprek met cursisten van Sagènn voor een NL Cares-activiteit in Den Haag. De cursisten konden hierdoor het Nederlands spreken en schrijven oefenen, wat voor hen heel waardevol is. Ik vond het op mijn beurt waardevol om meer te leren over andere culturen en te luisteren naar de verhalen van deze mensen.”
Culturen in contact
”De NL Cares-activiteit heet Culturen in Contact, en dat is ook precies wat er op zo’n dag gebeurt. Ik heb voornamelijk gesproken met vrouwen uit Syrië en Eritrea. Hun leeftijden varieerden van 25 tot 60 jaar en ook het niveau van de Nederlandse taal was erg verschillend. Je merkt dat de wat jongere vrouwen meer durven te spreken, makkelijker contact leggen daardoor en dat hun schrijf- en spreekvaardigheid sneller vooruitgaat. De oudere dames vragen aan hen vaak in de eigen taal wat er gezegd wordt, waardoor de jongeren een soort tolkfunctie krijgen binnen deze gemeenschap.
De meeste vrouwen die ik spreek zijn getrouwd, hebben meerdere kinderen en zijn hier samen met hun gezin gevestigd. De Ramadan staat voor de deur en we spreken dan ook uitgebreid over koken en de Iftar die de meesten thuis met hun gezin nuttigen. Woorden worden ondersteund met plaatjes van internet. Het ziet er allemaal heerlijk uit. Er is één ding dat eruit springt en dat we allemaal heel erg lekker vinden: pindakaas! Hier reageert iedereen wel heel enthousiast op.
Er is één jonge vrouw die mij zeker zal bijblijven: een vrouw uit Eritrea die hier alleen is, zonder haar gezin of partner. Wat betreft de Nederlandse taal is zij veruit het meest gevorderd. Zij zoekt naar manieren om verbinding te maken met de mensen hier, bijvoorbeeld in het buurtcentrum waar ze vrijwilligerswerk doet. ‘Waar nog meer? Waar kan ik heen?’ vraagt ze ons met een oprecht geïnteresseerde blik. Een goede vraag die ik, naast wat losse tips, niet zo direct kan beantwoorden.”
Samen met collega's
”Wat deze middag ook brengt, is dat je je collega’s op een andere manier leert kennen. Dat geeft ook een leuke dimensie aan deze middag. We hebben gemeen dat we graag iets willen betekenen voor een ander en dat zorgt voor een ander soort gesprek. In het groepje waar ik in zat, voerde ik samen met een collega het gesprek, en dit was prettig. We konden elkaar aanvullen in het gesprek met de vrouwen. Dit gaf ook echt een band.”
"Kortom: een dag in het teken van verbinding! Bij een volgende Culturen in Contact ben ik er graag weer bij. Ik kan het iedereen aanbevelen!"