Wat is volgens jou het meest cruciale element in een succesvolle crisiscommunicatiestrategie?
Crisiscommunicatie & Reputatiemanagement
2 minuten leestijd

Wat is volgens jou het meest cruciale element in een succesvolle crisiscommunicatiestrategie?

Crisiscommunicatie is belangrijk voor organisaties om goed om te gaan met lastige situaties en om het vertrouwen van mensen te behouden. Als communicatieprofessional ben jij een sleutelfiguur in het bedenken van strategieën die effectief reageren op crisissen. Maar wat maakt een crisiscommunicatiestrategie succesvol?

Om daar achter te komen, hebben we een poll gehouden onder communicatieprofessionals op LinkedIn. Met 77 reacties hebben we inzicht gekregen in welke dingen zij het meest cruciaal vinden tijdens crisiscommunicatie. Dit is wat we daarvan kunnen leren voor onze eigen strategieën.

Transparante communicatie

Transparante communicatie was de grote winnaar met 66% van de stemmen. Dit betekent dat organisaties open en eerlijk zijn over wat er aan de hand is tijdens een crisis. Ze vertellen alles, van de oorzaken tot wat ze eraan doen, zowel intern als extern. Door transparant te zijn, kunnen organisaties het vertrouwen van mensen vasthouden of terugwinnen. Dit is vooral belangrijk wanneer mensen direct getroffen worden door de crisis, zoals bij productproblemen of financiële tegenvallers. Transparante communicatie helpt geruchten te voorkomen en vermindert het risico op wantrouwen.

Tip: Zorg ervoor dat er altijd een cultuur van open communicatie heerst binnen de organisatie, zelfs als er geen crisis is. Als medewerkers gewend zijn aan een open cultuur, zijn ze eerder geneigd om informatie te delen en transparant te communiceren tijdens een crisis.

Coördinatie interne teams

Het was ook duidelijk dat effectieve samenwerking tussen verschillende teams binnen de organisatie (13% van de stemmen) van groot belang is tijdens een crisis. Denk aan goede samenwerking tussen communicatie, operationele, juridische en managementteams. Dit zorgt ervoor dat iedereen op eén lijn zit en snel kan reageren op de crisis. Ook helpt het om ervoor te zorgen dat de communicatieboodschappen consistent zijn en dat alle aspecten van de crisis goed worden aangepakt. Vooral voor grotere organisaties met veel verschillende teams is dit belangrijk.

Tip: Vergeet niet de kracht van een FAQ. Bedenk met jouw crisisteam verschillende scenario's en stel elkaar vragen en formuleer de beste antwoorden. Als je deze al klaar hebt liggen, kunnen deze in geval van crisis meteen verspreid worden. Zo weet je zeker dat iedereen hetzelfde zegt, denkt en doet!

Stakeholderbetrokkenheid

Betrokkenheid van belanghebbenden en een snelle reactie (beide 10% van de stemmen) staan op een gedeelde derde plek. Stakeholderbetrokkenheid betekent dat je alle mensen en groepen betrekt die iets met de crisis te maken hebben. Denk aan klanten, medewerkers, investeerders, lokale gemeenschappen en overheden. Hun betrokkenheid kan helpen om steun te krijgen voor de genomen maatregelen en waardevolle feedback op te halen. Dit is vooral handig als de crisis veel verschillende mensen treft, of als je samen met externe partijen maatregelen moet nemen.

Snelheid van reactie

Een snelle reactie (ook 10% van de stemmen) is belangrijk om de crisis onder controle te houden en het vertrouwen van mensen te behouden. Organisaties moeten snel kunnen beslissen, communiceren en actie ondernemen zodra er iets misgaat. Als je te lang wacht, kan de crisis alleen maar erger worden en kan dat schade toebrengen aan je reputatie. Vooral in noodsituaties, gezondheidscrises of bij veiligheidsproblemen is snel reageren van cruciaal belang.

Conclusie

Voor een effectieve crisiscommunicatiestrategie wil je een combinatie deze elementen overwegen. Het hangt allemaal af van de crisis, wat je doelen zijn en wat de mensen nodig hebben. Hoe geef jij de crisiscommunicatie van jouw organisatie vorm?

Wil je meer weten over de inhoud van de MarCom-adviseur functie bij USG MarCom? Lees dan snel verder. Of kun jij tijdelijke ondersteuning jouw team gebruiken? Kom met ons in contact over een interim adviseur of plaats een vacature.

Deel dit artikel