Vacatureteksten laten schrijven door ChatGPT? Doen of niet?
In december ontplofte LinkedIn met berichten over ChatGPT. Het leek eindelijk gelukt te zijn om een AI-chatbot te ontwikkelen die complete teksten kan schrijven. En nog steeds raakt iedereen er maar niet over uitgepraat. Nu in mei doen de LinkedIn-berichten over ChatGPT het nog steeds enorm goed. De weggevers, whitepapers, webinars en inzichten vliegen je om de oren. Moeten wij als communicatiespecialisten ons zorgen gaan maken dat ChatGPT onze baan inpikt? Gaat het ons juist helpen in de toekomst? Of moeten we er zo ver mogelijk van wegblijven?
Ook bij USG MarCom waren wij natuurlijk benieuwd wat ChatGPT voor ons kan betekenen. En dan met name voor het schrijven van vacatureteksten. Als detacheringsbureau publiceren wij elke week meerdere vacatures. Dat is dus een tijdrovende klus. Zou dit wellicht sneller kunnen?
Vacatureteksten schrijven
Vacatureteksten zijn een belangrijk onderdeel van je arbeidsmarktcommunicatie. Door aantrekkelijke vacatures te schrijven, zorg je dat je opvalt en trek je potentiële arbeidskrachten aan. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om op te vallen met je vacatures. Je moet zorgen dat je sollicitanten aantrekt, want er zijn genoeg andere functies bij bedrijven waar ze ook voor kunnen schrijven. Wat maakt jouw bedrijf uniek? En waarom zouden werkzoekenden bij jou aan de slag moeten gaan? Tegenwoordig moet jij je bedrijf promoten en heeft de sollicitant het voor het kiezen, en niet meer andersom. Een goede employer branding is dus essentieel.
Wij namen de proef op de som
Is ChatGPT in staat om vacatureteksten te schrijven? En kan AI USG MarCom ontzorgen met het schrijven van vacatureteksten? Dat wilden wij graag uittesten. Daarom namen wij de proef op de som en hebben we gekeken wat ChatGPT wel kan en wat niet. Hierbij hebben we verschillende dingen onderzocht, waaruit de volgende resultaten kwamen:
Zolang je een goede en duidelijke opdracht ingeeft, kan ChatGPT teksten perfect voor je produceren, en dan voornamelijk bij eenvoudige opdrachten. Daarom is ChatGPT zeker geschikt voor:
- Het laten schrijven van een algemene vacaturetekst met minimale informatie.
- Het laten schrijven van een vacaturetekst waarin bepaalde informatie voor moet komen.
- Het laten herschrijven van een vacaturetekst in een andere stijl.
ChatGPT is minder geschikt wanneer:
- Je twee vacatures wilt samenvoegen tot één. ChatGPT kan moeilijk onderscheiden welke informatie het belangrijkste is en laat hierdoor heel veel informatie weg. Je zult dus eerst zelf de belangrijke informatie eruit moeten halen en dan puntsgewijs aan ChatGPT moeten aanbieden. Dan kan het de info wel goed verwerken tot een vacaturetekst.
- Je informatie over de organisatie wil toevoegen. ChatGPT begrijpt niet precies wat voor organisatie wij zijn. Dat moet je dus zelf toevoegen.
- Je een persoonlijke touch wilt toevoegen waarmee je kunt opvallen in deze krappe arbeidsmarkt.
Belangrijke zaken om je te realiseren:
- Je zult de tekst altijd moeten herschrijven. Niet alleen omdat je anders een penalty van Google krijgt, maar ook omdat niet alles wat ChatGPT zegt waar is of omdat er auteursrecht op kan zitten. Blijf dus altijd kritisch. Ook Frankwatching schreef hier een artikel over.
- Ook kan de volgorde van een tekst soms veel effectiever of wordt er soms informatie bij elkaar in een zin gestopt die niet per se gerelateerd is. Een professionele tekstschrijver of communicatiemedewerker kan dit natuurlijk wel herschrijven.
Dus laat je ChatGPT wel of niet je vacatureteksten schrijven?
Je bespaart veel tijd door het laten schrijven van de vacaturetekst door ChatGPT, maar het kost ook veel tijd om een goede opdrachtomschrijving aan ChatGPT mee te geven waardoor je het gewenste resultaat haalt. En aan het kritisch lezen en herschrijven ben je ook veel tijd kwijt.
De vraag is dus of het zin heeft om de vacatureteksten door ChatGPT te laten schrijven. Als je zelf de benodigde informatie al hebt die je moet invoeren en er bovendien een standaard template is, dan kost het je wellicht niet zo lang om de tekst zelf te schrijven.
Een communicatieadviseur kan voor jouw organisatie een standaard template en opzet neerzetten waar al je vacatureteksten aan moeten voldoen. Hierbij wordt rekening gehouden met een goede employer branding strategie. Door de unieke kanten van jouw organisatie te benoemen, trek je potentiële werknemers aan.
Hulp nodig bij het creëren van een employer branding strategie en met het opzetten van een handig template voor je vacatureteksten? Onze communicatiespecialisten helpen je graag verder. Bekijk onze pagina voor opdrachtgevers voor meer informatie of neem een kijkje bij al onze adviseurs.
Auteur: Kim Bonte