5 Ontwikkelingen in Marketing & Communicatie
Marketing & Online
2 minuten leestijd

5 Ontwikkelingen in Marketing & Online: Februari 2024

In het steeds veranderende landschap van digitale marketing is het cruciaal voor communicatieadviseurs en marketeers om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Februari heeft verschillende ontwikkelingen gebracht en het digitale marketinglandschap een nieuwe vorm gegeven.

Hieronder zetten wij 5 van deze opkomende trends op een rijtje.

1. De opkomst van AI-gestuurde contentcreatie 

Kunstmatige intelligentie (AI) blijft een game-changer in digitale marketing, waarbij AI-gestuurde tools voor het maken van content steeds geavanceerder worden. Deze tools zijn nu in staat om boeiende content van hoge kwaliteit te produceren in een fractie van de tijd die een mens nodig zou hebben. Een steeds groter opkomende tool is Midjourney: Dat is een soort ChatGPT, maar dan voor het genereren van afbeeldingen.

Marketeers gebruiken AI niet alleen voor het genereren van tekst en foto's, maar ook voor het maken van gepersonaliseerde content, het optimaliseren van SEO en het voorspellen van contenttrends.

2. De groei van voice search

Met het toenemende gebruik van digitale assistenten zoals Amazon's Alexa en Google Assistant, komt voice search steeds vaker voor. Deze trend zet marketeers ertoe aan om hun content te optimaliseren voor voice search, waarbij ze zich richten op conversatietrefwoorden en FAQ's om de voice search-markt te veroveren. In het verlengde van deze trend onderzoeken bedrijven ook de mogelijkheden van voice commerce.

Deze maand zagen we een toename van merken die hun SEO-strategieën verfijnden met conversationele zoekwoorden en FAQ's die aansluiten bij hoe mensen van nature spreken. Deze verschuiving benadrukt de noodzaak van een meer genuanceerde benadering van SEO, waarbij de nadruk ligt op long-tail zoekwoorden en natuurlijke taal.

3. Lokale SEO wordt steeds belangrijker

Voor bedrijven die zich richten op lokale klanten is lokale SEO belangrijker dan ooit. Door updates van het zoekalgoritme van Google is het nu essentieel voor bedrijven om hun Google bedrijfsprofiel te optimaliseren, positieve beoordelingen te verzamelen en ervoor te zorgen dat hun lokale zoekaanwezigheid sterk en nauwkeurig is.

Deze focus op lokale SEO helpt bedrijven hun zichtbaarheid in zoekresultaten te vergroten en meer bezoekers aan te trekken.

4. De opkomst van social commerce

Social commerce heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt met platformen als Instagram, TikTok en Pinterest die hun shoppingfuncties hebben verbeterd. Dankzij deze updates kunnen gebruikers aankopen doen zonder de app te verlaten, wat een naadloze winkelervaring biedt.

Merken integreren in toenemende mate social commerce in hun verkoopstrategieën en maken gebruik van partnerschappen met influencers en interactieve content om de verkoop direct vanaf sociale mediaplatforms te stimuleren.

5. Influencer marketing blijft evolueren

Influencer marketing evolueert, met een verschuiving naar langdurige partnerschappen en een focus op authenticiteit. Bedrijven werken steeds vaker met influencers die overeenkomen met hun waarden en die het publiek op een dieper niveau kunnen betrekken. Deze aanpak bevordert het vertrouwen en de geloofwaardigheid, waardoor influencer marketing effectiever wordt. Hierbij kijken bedrijven ook liever naar een influencer met minder volgers die wel actief is hun niche, dan dat zij schieten met hagel met grotere accounts met een algemener bereik.

Wil je meer weten over de fijne kneepjes in influencer marketing? Onze communicatieadviseur Manisha Soekhoe vertelt er alles over in onze podcast.

Van de toepassing van AI bij het maken van content tot de opkomst van naadloze winkelervaringen d.m.v. social commerce, deze trends benadrukken de dynamische aard van het vakgebied.

Marketeers en communicatieadviseurs die op de hoogte blijven en zich aanpassen aan deze veranderingen, bevinden zich in de beste positie om voor te lopen in het digitale landschap. Naarmate we verder gaan, zal de focus steeds meer liggen op het creëren van gepersonaliseerde, aantrekkelijke en duurzame marketingstrategieën die aanslaan bij de moderne consument.

Deel dit artikel